Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω

Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω

Από τα πιο γνωστά και ιστορικά μνημεία του Ολύμπου, η παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από το Λιτόχωρο και είναι χτισμένη μέσα στο φαράγγι του Ενιπέα, σε υψόμετρο 830 μέτρων. Ιδρύθηκε το 1542 από τον Άγιο Διονύσιο που ασκήτεψε σε κοντινή σπηλιά και αφιέρωσε τη μονή στην Αγία Τριάδα. Ως Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή μονή κατέχει ειδικά προνόμια από το Πατριαρχείο. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε πνευματικό φάρο, με πλούσια βιβλιοθήκη και εργαστήριο αντιγραφής χειρογράφων, ενώ οι μοναχοί της μετείχαν ενεργά στην επανάσταση του 1821, όπως και στην επανάσταση του Ολύμπου το 1878, προσφέροντας καταφύγιο στα γυναικόπαιδα του Λιτοχώρου..

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, υπήρξε εκ νέου καταφύγιο αγωνιστών και σταθμός ανεφοδιασμού. Ως τόπος δράσης των αγωνιστών κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ανατινάχθηκε το 1941 από τους Ναζί, ενώ το 1943 βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Σήμερα το καθολικό και μέρος των κτισμάτων της παλαιάς μονής έχουν αποκατασταθεί. Στο εσωτερικό της μονής και εντός του αναστηλωμένου καθολικού βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Διονυσίου.

Μισή ώρα από την μονή, σε μια μαγευτική πορεία και εντός σπηλαίου, βρίσκεται το ασκηταριό («Άγιον Σπήλαιον») του αγίου και το αγίασμα, το οποίο επισκέπτεται καθημερινά πλήθος προσκυνητών.

Από το 1950 η αδελφότητα της μονής μεταφέρθηκε χαμηλότερα, στο Μετόχι της (νέα Μονή), όπου βρίσκεται σήμερα, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Λιτόχωρο και λειτουργεί ως νέα Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου. Εκεί είναι σήμερα εγκαταστημένη και μονάζει ανδρική αδελφότητα, η οποία εμπνέεται από το αγιορείτικο τυπικό. Η μονή δέχεται πολλούς προσκυνητές και αναπτύσσει πνευματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα. Σ’ αυτή λειτουργεί θαυμάσιο Σκευοφυλάκιο (Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο) το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στο οποίο φυλάσσονται μεγάλης αξίας κειμήλια. Εκτός των άλλων, οι μοναχοί της μονής ασχολούνται με βιολογικές καλλιέργειες και παράγουν θαυμάσια οικολογικά προϊόντα, τυροκομικά είδη, μέλι, αυγά, κ.α.

Η νέα μονή είναι ανοιχτή από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου και η πρόσβαση σ’ αυτήν είναι εύκολη από το Λιτόχωρο. Πανηγυρίζει στις 23 Ιανουαρίου, στην εορτή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

.

Επικοινωνία: 23520 81220, 23520 82444, fax. 23520 21121

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το επίσημο site της Μονής στη διεύθυνση: http://imado.gr/monastery/