Δήμος Δίου – Ολύμπου

 

Δήμος Δίου – Ολύμπου, η πύλη της Μακεδονίας !

Το όνομα του ιστορικού Δίου αλλά και του μυθικού βουνού, του Ολύμπου, φέρει ο νέος δήμος Δίου-Ολύμπου, που γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011, μετά από συνενώσεις τριών δήμων που έγιναν από το υπουργείο εσωτερικών.

Ο νέος δήμος

Τρεις δήμοι, ο Δήμος Δίου, ο Δήμος Λιτοχώρου και ο Δήμος Ανατολικού Ολύμπου συνενώθηκαν στο πλαίσιο ενός νόμου που φέρει το ιστορικό όνομα κορυφαίου αρχιτέκτονα της αρχαιότητας, του «Καλλικράτη». Δώδεκα κωμοπόλεις και χωριά αποτελούν σήμερα τον νέο δήμο:        

  • Λιτόχωρο, έδρα του Δήμου Δίου-Ολύμπου
  • Νέα Έφεσος
  • Κονταριώτισσα
  • Άγιος Σπυρίδωνας
  • Βροντού
  • Καρίτσα
  • Δίον (μαζί με τον οικισμό «Πλατανάκια»)
  • Λεπτοκαρυά (μαζί με την Παλιά Λεπτοκαρυά)
  • Σκοτίνα (μαζί με την Παλιά Σκοτίνα)
  • Νέος Παντελεήμονας (μαζί με τον Παλιό Παντελεήμονα)
  • Πλαταμώνας Νέοι Πόροι (μαζί με τους Παλιούς Πόρους)

Ο δήμος Δίου-Ολύμπου έχει πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές της Πιερίας αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, αφού συνδυάζει βουνό και θάλασσα, έχει αγροτική και τουριστική οικονομία, διαθέτει φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους, είναι δε μια περιοχή πλούσια σε επιφανειακά και υπόγεια νερά.

Ο Μαγευτικός Δήμος Δίου – Ολύμπου 

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου ανήκει στο Νομό Πιερίας, έναν εξαιρετικό προορισμό, αν θέλετε να συνδυάσετε βουνό και θάλασσα. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας και συνορεύει βόρεια με το Νομό Ημαθίας, δυτικά με το Νομό Κοζάνης, νότια με το Νομό Λάρισας, ενώ ανατολικά βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος. Πρωτεύουσα του Νομού είναι η Κατερίνη.

Η ονομασία της Πιερίας προήλθε από τους Πίερες Θράκες, οι οποίοι θεωρούνται οι πρώτοι κάτοικοί της και εισηγητές της λατρείας του δωδεκάθεου. Τα βυζαντινά χρόνια γλίτωσε από πολλούς λαούς που ήθελαν να την κατακτήσουν όπως οι Σλάβοι, οι Άβαροι και οι Ούννοι.

Το πρώτο μέρος που αξίζει να επισκεφτείτε στο Δήμο Δίου είναι το αρχαίο Δίον και συγκεκριμένα το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός Χώρος, για να κάνετε ένα ταξίδι στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Στο αρχαίο Θέατρο του Δίου διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το περίφημο Φεστιβάλ Ολύμπου, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες με συναυλίες, παραστάσεις και πολλά άλλα.

Το επόμενο μέρος που σας προτείνουμε είναι ο Όλυμπος, το βουνό των θεών. Η μαγευτική θέα θα σας κόψει την ανάσα. Αν είστε λάτρης της φύσης, θα σας συναρπάσει ο μεγάλος αριθμός ενδημικών φυτών και άγριων ζώων και πουλιών. Επιπλέον μπορείτε να ασχοληθείτε με την ορειβασία και την πεζοπορία, για να γυμναστείτε απολαμβάνοντας το υπέροχο τοπίο.

Από την Πιερία πέρασαν επίσης και οι Ενετοί, οι οποίοι δεν κατάφεραν να κυριαρχήσουν, αλλά άφησαν τα σημάδια τους όπως το Κάστρο του Πλαταμώνα, χτισμένο την εποχή της Φραγκοκρατίας στη θέση του αρχαίου Ηρακλείου. Μεταξύ των πύργων του υπάρχει ο ναός της Αγίας Παρασκευής, ο μόνος από τους πέντε που διασώθηκε.

Ο Δήμος Δίου – Ολύμπου είναι επίσης μια περιοχή με πλήθος χριστιανικών μνημείων. Ένα από αυτά είναι ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κονταριώτισσα (τέλος 10ου αιώνα). Άλλη μια σημαντική εκκλησία είναι η μονή της Αγίας Κόρης. Σημαντικά μνημεία είναι η μονή του αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Παλιά Βροντού και το εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας.

Αν βρεθείτε στην περιοχή το καλοκαίρι, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε μία από τις πολλές παραλίες με τα καταγάλανα νερά. Πρώτη από αυτές η παραλία της Λεπτοκαρυάς κοντά στο ομώνυμο χωριό. Διαθέτει άψογες παροχές, πλούσια βλάστηση, ενώ είναι πολυσύχναστη όλες τις ώρες. Στη συνέχεια η παραλία Παντελεήμονα με τα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά και την χρυσαφένια άμμο. Η παραλία αυτή διαθέτει πολλά διάσημα κάμπινγκ. Τελευταία η παραλία στους Νέους Πόρους, ένα δημοφιλές όμορφο χωριό και η νοτιότερη ακτή της Πιερίας, σε μια περιοχή μεγάλης οικολογικής σημασίας.

Όπως θα καταλάβατε, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές και θα κερδίσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Γιατί όχι και εσάς;

Αναλυτικά στις σελίδες (ο τόπος μου)  του σχολείου μας μπορείτε να δείτε τον Τουριστικό Οδηγό της περιοχής μας.

 

Βιβλιογραφία: «ΕΛΛΑΔΑ – Νομός Πιερίας, Μακεδονία», εκδόσεις Δομή

 

     Οι μαθητές του Γ΄4

Μπουζούκη Ελένη

Μπουκλάς Βασίλειος

Νίκου Γλυκερία

Παπαμάνου Παναγιώτα