«Μαθαίνοντας Ιστορία με έναν άλλον τρόπο…»

Το σχολείο μας και συγκεκριμένα δύο τμήματα της Α’ Γυμνασίου (Α1 & Α2) επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Συμβούλου Εκπαίδευσης Φιλολόγων Πιερίας, κ. Βαΐας Αγγέλη στο πλαίσιο του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Γνωρίζουμε τα Αρχαία Λείβηθρα» που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να προσκαλέσει τα παιδιά σε ένα ταξίδι εξερεύνησης στο παρελθόν με βιωματικό, πολυτροπικό και διερευνητικό τρόπο.

Έτσι, οι μαθητές/-τριες ξεναγήθηκαν και θαύμασαν τα όμορφα εκθέματα από τις ανασκαφές. Είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με αρχαιολόγους, περιηγήθηκαν μέσα στο Βιωματικό Πάρκο, που βρίσκεται σε νοηματική και λειτουργική σύνδεση με την ακρόπολη των Λειβήθρων. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εργαστήριο «Ιστορία της κατοικίας-Φυσική δόμηση…χτίζουμε όπως τότε».

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Ελένη Κλινάκη, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, την κ. Βασιλική Κυπριανού, συντηρήτρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας και τον κ. Γιάννη Τζιόλα, Φιλόλογο-Αρχαιολόγο, για την ξενάγηση και την πραγματοποίηση του εργαστηρίου, καθώς και την κ. Βαΐα Αγγέλη, Σύμβουλο Εκπ/σης Φιλολόγων Πιερίας και Αρχαιολόγο, η οποία στάθηκε πολύτιμη αρωγός κατά την πραγματοποίηση της επίσκεψής μας.

 

Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες ευχάριστες εκπλήξεις οι οποίες «ταράζουν» με καινοτόμο και εποικοδομητικό τρόπο «τα νερά» της καθημερινής διδακτικής πράξης στο σχολείο και φέρνουν τους μαθητές/-τριες σε άμεση επαφή με την τοπική Ιστορία, τα μνημεία και την πολιτισμική κληρονομιά της Πιερίας.