Ιερά Μονή Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου 

Μοναστήρι Κονταριώτισσας  Οσίου Εφραίμ του Σύρου

Στους πρόποδες του Ολύμπου, στην θέση (Παναγία), στα σύνορα των υπωρειών του Ολύμπου και των Πιερίων, κοντά στο χωριό Κονταριώτισσα της Κατερίνης, βρίσκεται κτισμένο το γυναικείο μοναστήρι του μεγάλου Πατέρα της Ορθοδοξίας Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Μάλιστα είναι το μοναδικό προσκύνημα του Αγίου στον ελλαδικό χώρο.

Η Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου ιδρύθηκε το έτος 1983, σαν Ιδιωτικό Ησυχαστήριο και από το 1985 ανήκει επίσημα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης. Το εντυπωσιακό οικοδόμημα της μονής κτίσθηκε και συνεχώς ανακαινίζεται, σε ιδιόκτητα χωράφια που αγόρασαν οι μοναχές.

Το νέο γυναικείο μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ, το οποίο επισκέπτονται καθημερινά πολλοί επισκέπτες από άλλους νομούς της χώρας και ενίοτε από το εξωτερικό. Τον Ιούλιο του 2006 μεταφέρθηκε στο μοναστήρι από τη Συρία και το ιερό λείψανο (χέρι) του Οσίου.

Στη Μονή μεταξύ άλλων μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί και παραδοσιακά εδέσματα, γαλακτοκομικά και γλυκά της περιοχής. Στις 28 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Οσίου, συρρέουν πλήθη πιστών στη Μονή.

Όνομα Μοναστηριού: Ιερά Μονή Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου

Ίδρυση: 1983

Περιοχή: Κονταρίωτισσα

Ιδρυτής & Α’ Μοναχή: Γερόντισσα Αικατερίνα

Σύνολο Μοναχών : 23 Μοναχές (όχι σταθερές)

Δικτυακός τόπος : http://imociosefraimsyr.gr/

Με θέα την εκπληκτική ομορφιά του Ολύμπου, τα δασωμένα χωριά των Πιερίων, τις καταγάλανες ακτές του Θερμαϊκού, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Χαλκιδική και το όρος Άθως στο βάθος, η Μονή αποτελεί τόπο ιερό, τόπο προσκυνήματος, αλλά ταυτόχρονα και ένα επίγειο παράδεισο φυσικής ομορφιάς, αρχιτεκτονικής και καλαισθησίας.
.
Το καθολικό της Μονής, αγιορείτικης αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στο κέντρο της ανατολικής αυλής. Είναι αφιερωμένο στον προστάτη της Όσιο Εφραίμ και την Παναγία, Ζωοδόχο Πηγή.
.
Το καθολικό συμπληρώνουν και δύο κατανυκτικά Παρεκκλήσια προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Πορφυρίου. Κάτω απ’ αυτό, υπάρχει υπόγειος Ναός, δισυπόστατος, προς τιμήν του Τιμίου Προδρόμου και των Αγίων νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.
.
Η Ι. Μονή πανηγυρίζει στις 28 Ιανουαρίου, γιορτή του Οσίου Εφραίμ, ημέρα κατά την οποία συρρέουν πλήθη προσκυνητών.
.

επιμέλεια άρθρου

Γκλιάτης Γεώργιος

(Μαθητής Α’ τάξης – σχολικό έτος 2020 – 2021)