Αξιοθέατα Καρίτσας

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Καρίτσας, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Η ιστορία της εκκλησίας είναι πολύ παλιά. Σύμφωνα με μαρτυρίες των γερόντων οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού που κατέβαιναν το χειμώνα με τα κοπάδια τους από τη Φτέρη να ξεχειμωνιάσουν, είχαν κοντά τους την εικόνα του Αγίου Δημητρίου να τους συντροφεύει και να τους προστατεύει.

Έκαναν ένα μικρό εικονοστάσι και τοποθέτησαν την εικόνα του Αγίου. Με το πέρασμα των χρόνων, όταν πλέον όλο και περισσότεροι κάτοικοι άρχισαν να κατεβαίνουν στην Καρίτσα, ένιωσαν την ανάγκη να χτίσουν μια εκκλησία προς τιμή του Αγίου Δημητρίου. Έτσι, το 1872 οι πρόγονοί μας έβαλαν τα θεμέλια ενός μεγάλου ναού στο ίδιο μέρος όπου ήταν το εικονοστάσι. Αυτός ο ναός ήταν για πολλά χρόνια το στήριγμα των Καριτσιωτών, οι οποίοι από παλιά είχαν μέσα τους έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα. Αυτή η εκκλησία τους συντρόφευε στις χαρές και τις λύπες τους.

Οι ανάγκες όμως του χωριού που ολοένα μεγάλωνε έκανε τους κατοίκους του να πάρουν την απόφαση για χτίσιμο μιας μεγαλύτερης εκκλησιάς στον ίδιο χώρο. Το 1976 μπήκαν τα θεμέλια και σε λίγο σχετικά χρόνο, το 1980, εγκαινιάστηκε ο σημερινός ναός, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και από τους πιο λαμπρούς σ’ όλο το νομό.
Είναι σε βυζαντινό ρυθμό, ενώ υπάρχουν πολλές εικόνες, αφιερώματα και τάματα. Οι κάτοικοι συμμετέχουν έντονα στην εκκλησιαστική και κοινωνική δράση της εκκλησίας.
Ο ναός πανηγυρίζει στις 26 Οκτωβρίου.

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή γύρω από το ξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου, όπου λαμβάνουν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο Άγιος Βασίλειος είναι χώρος περιαστικής αναψυχής, δίπλα στο ρέμα του Ουρλιά, στους πρόποδες του Ολύμπου, και η απόστασή του είναι 5 χιλιόμετρα από την Καρίτσα. Προσελκύει πλήθος κόσμου τις απόκριες, την Καθαρά Δευτέρα και την Πρωτομαγιά. Κάθε καλοκαίρι στις 7 Ιουλίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμή της Αγίας Κυριακής .