Αξιοθέατα Βροντούς

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο Άγιος Νικόλαος είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο. Είναι λιθόκτιστος ναός με ξυλόγλυπτο τέμπλο και καμπαναριό και βρίσκεται στον ερειπωμένο οικισμό της Παλιάς Βροντούς. Χτίστηκε γύρω στο 1700 και ανακαινίστηκε το 1879.

Η ΑΓΙΑ ΚΟΡΗ 

Ξεχωριστής ομορφιάς είναι και το εξωκλήσι της Αγίας Κόρης, χτισμένο μέσα σε μια εντυπωσιακή ρεματιά, δύο χιλιόμετρα νότια του οικισμού. Ένα μονοπάτι με 173 σκαλιά κατηφορίζει σε μια από τις πιο εντυπωσιακές χαράδρες του Ολύμπου.

Η Αγία Κόρη ήταν νεομάρτυρας, που πέθανε κοντά στη Βροντού. Πρόκειται για μια άγνωστη κόρη, η οποία κατέφυγε εκεί για να ξεφύγει από τους Τούρκους. Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα ως Αγία από την επίσημη Εκκλησία, ωστόσο είναι αναγνωρισμένη από το λαό, όχι μόνο στην Πιερία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς το προσκύνημά της το επισκέπτονται δεκάδες άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και έχουν αναφερθεί πολλά θαύματα. Στο εκκλησάκι τελούνται συχνά θρησκευτικές τελετές, δίπλα στην πηγή με το θαυματουργό αγίασμα.

Αγία Τριάδα

H Αγία Τριάδα βρίσκεται στο δρόμο προς την Αγία Κόρη, σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από τη Βροντού και σε υψόμετρο 500μ. Κτισμένη πάνω σε βράχο, σε μια απότομη πλαγιά, βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, ό,τι απέμεινε από το ομώνυμο βυζαντινό μοναστήρι του 14ου αιώνα. Η παρουσία του συνθέτει μια εξαιρετικά όμορφη και από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του Ολύμπου. Σήμερα συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από τη θέα προς τις απότομες βουνοκορφές του Ολύμπου.

Πολύ κοντά βρίσκονται οι «πράσινες λίμνες», τρεις όμορφες φυσικές λιμνούλες με μικρούς καταρράκτες.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κτίστηκε το 1870. Κάηκε όμως κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και ξαναχτίστηκε στη δεκαετία του ’60. Το καινούργιο εκκλησάκι είναι μονόκλιτο, κεραμοσκέπαστο.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Βρίσκεται στη θέση Πλατύδρομος κοντά στο ρέμα Πόρου. Είναι μικρό λιθόκτιστο κατασκεύασμα πολύ μικρών διαστάσεων. Χρονολογείται από το 1700. Δίπλα στο παλιό εικονοστάσι, με προσφορά ενός ιδιώτη, του Αθανασίου Καρτσαμπά, κτίστηκε ένα μικρό εκκλησάκι.