Οικονομία Δίου

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός είναι ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος ψυχαγωγίας ειδικά στον Δυτικό Κόσμο, αποτελεί μια πολύ μεγάλη βιομηχανία και σημαντικότατη πηγή εσόδων για τις τουριστικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αρχαιολογικός τόπος με διεθνή ακτινοβολία είναι το Δίον, η «πόλις του Διός», η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, στις βορειοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Επίσης, το χωριό, είναι σημαντικό κέντρο ενδιαφέροντος για ξένους και ντόπιους τουρίστες. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τον Αρχαιολογικό Χώρο (Αρχαιολογικό Πάρκο) και το Αρχαιολογικό Μουσείο για να θαυμάσουν τα ευρήματα της ιερής πόλης των Μακεδόνων.

Το καλοκαίρι το Αρχαίο Θέατρο του Δίου, ξαναζωντανεύει με τις παραστάσεις και τις συναυλίες που δίνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου. Άλλες τοπικές εκδηλώσεις και πανηγύρια που λαμβάνουν χώρο στο Δίον, είναι αρχαιολογικές ομιλίες, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις από τοπικούς συλλόγους, το ευρέως διαδεδομένο αντάμωμα του Αγίου Γεωργίου και το Πανηγύρι της πολιούχου, Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.

 

Στο Δίον , συναντώνται γαστρονομικές παραδόσεις από ολόκληρο τον ελληνικό χώρο. Στην τοπική κουζίνα αξιοποιούνται ιδιαίτερα τα πιερικά προϊόντα της θάλασσας και του βουνού. Ταυτόχρονα, οι απαιτητικοί επισκέπτες θα βρουν και πλήρη διεθνή κουζίνα. Εκατοντάδες εστιατόρια και ταβέρνες, σε όλη την έκταση της Πιερίας, προσφέρουν γνήσια υλικά, υγιεινή διατροφή και γευστικές απολαύσεις.

 ..  
Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το πολιτιστικό κέντρο του χωριού (Πεζόδρομος) και να χαζέψει στα μικρά μαγαζάκια, οπού μπορεί να αγοράσει διάφορα σουβενίρ. Στο χωριό επίσης υπάρχουν ξενοδοχεία, οπού ο καθένας μπορεί να απολαύσει την τοπική φιλοξενία των κατοίκων, καθώς και αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια που μπορεί να γευτεί τη μεσογειακή και τοπική κουζίνα.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Οι κάτοικοι του Δίου από τα παλιά χρόνια ασχολούνται με την εκτροφή ζώων και έχουν αναπτύξει αυτόν τον τομέα σε τέτοιο σημείο ώστε αρκετές οικογένειες στηρίζονται οικονομικά σε αυτό. Αυτή η ενασχόληση των
κατοίκων εκτείνεται από την ανατροφή βοοειδών και πουλερικών έως και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Εάν κάποιος επισκεφθεί το Δίον είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσει βοσκούς με τα πρόβατα τους να βοσκούν σε κάποιο χωράφι. Υπάρχουν οικογένειες που πουλούν αυγά και άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα, εξασφαλίζοντας έτσι το καθημερινό τους εισόδημα.