Γερμανικά Χριστουγεννιάτικα Έθιμα

Γερμανικά χριστουγεννιάτικα έθιμα

Wir wünschen Ihnen einen schönen 2. Advent!
.
Το Δέντρο των Χριστουγέννων αποτελεί σήμερα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως χριστουγεννιάτικο σύμβολο – έθιμο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των «ειδωλολατρών» στη βελανιδιά, αντικαθιστώντας την με το έλατο δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων.
.
Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Σύμφωνα με ερευνητές, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος. Έχει εκφραστεί όμως και η άποψη ότι το έθιμο έχει ανατολίτικη προέλευση. Σύμφωνα με αυτή, ο Αναστάσιος Α’ το 512 έχτισε στη Συρία έναν ναό με δύο ορειχάλκινα δέντρα.
.
Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ως έθιμο εισήχθηκε αρκετά χρόνια μετά από ό,τι στην Ελλάδα από την Κόμισσα της Ορλεάνης.

.

Advent, λέξη προερχόμενη από τη λατινική adventus που σημαίνει άφιξη, είναι η Δεύτερη Έλευση στα ελληνικά. Σχετίζεται με το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων πριν τα Χριστούγεννα, κατά το οποίο οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη Γέννηση του Ιησού Χρηστού. Η περίοδος αυτή περιλαμβάνει πάντα 4 Κυριακές που γιορτάζονται παίρνοντας την ονομασία πρώτη, δεύτερη, τρίτη και τέταρτη αντίστοιχα. Παράλληλα παραπέμπει στην ενανθρώπιση του Κυρίου, αλλά υπενθυμίζει συγχρόνως ότι οι Χριστιανοί πρέπει να περιμένουν και τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χρηστού (Δευτέρα Παρουσία).

.

.

Γερμανικά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα.

Φτιάχνουμε Stollen, το γερμανικό πεντανόστιμο κέικ που συμβολίζει τον νεογέννητο Χριστό

Στην Ελλάδα έχουμε τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τις δίπλες και άλλα γλυκά για να μυρίσει γιορτινά το σπίτι μας.

Και στις άλλες χώρες του κόσμου, όμως, οι κουζίνες μυρίζουν γλυκό τις ημέρες των γιορτών και μάλιστα κρύβουν και ωραίες ιστορίες.

Εμείς «ταξιδέψαμε» μέχρι τη Γερμανία και σας προτείνουμε συνταγή για Stollen που σίγουρα θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια.

Το γερμανικό Χριστουγεννιάτικο αυτό γλυκό, προέλευση κυρίως από τη Δρέσδη, είναι μια πολύχρωμη συλλογή από καρύδια, σταφίδες, φρούτα του δάσους, ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, παραδοσιακά μπαχαρικά των Χριστουγέννων όπως κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο, ρούμι ή κονιάκ και μπόλικο βούτυρο.

Το αρχικό σχήμα του Stollen ήταν μια μεγάλη πλεξίδα και συμβόλιζε τον Χριστό μωρό, τυλιγμένο στις φασκιές.

Ένα διαφορετικό κέικ που διογκώνεται με μαγιά, οπότε και χρησιμοποιείται δυνατό αλεύρι. Όσο πιο πολύ μένει, τόσο πιο νόστιμο γίνεται. Γι’αυτό οι Γερμανοί φροντίζουν να το φτιάχνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από τη μέρα των Χριστουγέννων.

Τι θα χρειαστείτε

260 ml γάλα
70 γρ. ζάχαρη
80 γρ. νωπή μαγιά
1 κιλό αλεύρι δυνατό
300 γρ. σταφίδες ξανθές
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)
10 κρόκους αυγών
140 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
400 γρ. αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερύκοκα, σύκα) ψιλοκομμένα.
40 ml κονιάκ
1 κουτ. γλυκού διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο)
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
200 γρ. άχνη

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τη μαγιά και 50 γρ. από το αλεύρι. Σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά, να φουσκώσει.

Στο μίξερ βάζουμε τα υπόλοιπα 950 γρ. αλεύρου, τους κρόκους, το βούτυρο, το κονιάκ και το προζύμι που έχει φουσκώσει.  Ζυμώνουμε με ειδικό εξάρτημα του μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε απαλά.

Σκεπάζουμε το ζυμάρι με νωπή καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθεί και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει και διπλασιαστεί ο όγκος του.

Ζυμώνουμε ξανά ελαφρώς και πιέζουμε τη ζύμη, ώστε να γίνει ένας δίσκος πάχους 2 εκατοστών. Διπλώνουμε το δίσκο στα δύο αφήνοντας το κάτω μέρος να προεξέχει κατά 1 εκατοστό. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 55-65 λεπτά.

Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε την άχνη με τα μπαχαρικά και μόλις βγάλουμε ζεστό το κέικ από τον φούρνο, το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με το μείγμα άχνης και των μπαχαρικών που κάναμε στο μπολάκι.

Συνταγή για γερμανικά κουλουράκια – Plätzchen

500 γρ βούτυρο

4 αυγά

3 vanillinzucker

1 κιλό αλεύρι

1 Backpulver

400 γρ ζάχαρη

ΓΙΑΝΝΙΚΗ ΣΤΕΛΛΑ