Άνθρωποι και φύση

Κατανομή πληθυσμού τις τελευταίες τρεις δεκαετίες

Ενώ το 1913 η Κονταριώτισσα (με την ονομασία Κουντουργιώτισσα) είχε 388 κατοίκους, το 2001 έφτασε τους 1.980.

Έτος Πληθυσμός Μεταβολή
1981 1.390
1991 1.717 + 327
2001 1.980 + 263
2011 1.662 – 318

Χλωρίδα

Είναι πολύ πιθανό ότι τα πυκνά δάση από βελανιδιές κάλυπταν τις λοφώδεις περιοχές της Πιερίας σ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας. Τον 1ο αι. μ.Χ ο Ρωμαίος Γάιος Πλίνιος Σεκούνδος στη Φυσική Ιστορία του  θεωρούσε ότι η Πιερία πήρε το όνομα της από τα πολλά δέντρα και τα πλούσια βοσκοτόπια της.

Στην περιοχή της Κονταριώτισσας τα δάση της βελανιδιάς θα πρέπει να μειώθηκαν κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας Σήμερα αρκετές βελανιδιές σώζονται στους δύο λόφους του χωριού γύρω από τους ναούς της Παναγίας και του Αγίου Αθανασίου.

Η χλωρίδα της Κονταριώτισσας εκτός από τις βελανιδιές περιλαμβάνει θάμνωνες, πουρνάρια, κουτσουπιές, οστρυές, ιβίσκους, μελικουκιές, μελιές, κυπαρίσσια, τρικουκιές, ελιές, και μερικά ξενικά είδη. Στην πεδινή περιοχή νότια του χωριού καλλιεργούνται σιτηρά, καπνά, βαμβάκια, ενώ δυτικότερα απλώνονται μερικά βοσκοτόπια. Η κύρια ασχολία των σχεδόν 2.000 κατοίκων του χωριού είναι η καλλιέργεια καπνού. Αρκετοί κάτοικοι επίσης ασχολούνται και με το εμπόριο, τις μεταφορές και την κτηνοτροφία.

Πανίδα

Τα οικόσιτα και τα αιγοπρόβατα εξακολουθούν να αποτελούν σταθερά είδη. Όμως η άγρια πανίδα έχει μειωθεί δραστικά. Αφθονούν οι σκαντζόχοιροι και οι οχιές, σποραδικά εμφανίζονται κάποιες αλεπούδες και πολύ σπανιότερα λαγοί ίσως και κουνάβια, ενώ λύκοι που αφθονούσαν μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, τείνουν να εξαφανιστούν. Τα γεράκια εξακολουθούν να αποτελούν συνηθισμένο θέαμα και κάποιες φορές ψηλά στον ουρανό εμφανίζονται αετοί να κατεβαίνουν από τα ύψη του Ολύμπου.