Συμβουλές για τους γονείς: Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές συμπεριφοράς προς τους γονείς
ΝΑΙ
– Ενθαρρύνετε το παιδί σας με θετικά μηνύματα.
Π.χ. «Επειδή σε ξέρω καλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρεις!», «Βλέπω ότι προχωράς καλά!», «Ίσως πιστεύεις ότι δεν έφτασες ακόμη το στόχο σου. Κοίταξε όμως πόσο πολύ έχεις προχωρήσει!».
– Ξετυλίξτε τις μνήμες από τη δική σας εμπειρία ως μαθητές και αποκαλύψτε την στο παιδί σας.
– Εμπιστευτείτε την προσπάθειά του και κάντε του ένα δώρο μόλις τελειώσουν οι εξετάσεις, πριν από το αποτέλεσμα.
– Τονίστε ότι οι εξετάσεις είναι ένα μέρος της μαθητικής ζωής και δεν κρίνεται η αξία του μόνον απ? αυτές.
– Αναγνωρίστε τα δικά σας συναισθήματα και το άγχος που προκαλούν οι εξετάσεις σε εσάς. Προσοχή! Μεταδίδεται.
– Δείξτε ότι νοιάζεστε, πάνω απ? όλα για το ίδιο και μετά για την επιτυχία του. Αυτή άλλωστε δεν είναι η αλήθεια;
– Σεβαστείτε και αντέξτε τις ανάγκες του παιδιού. Χαλαρώστε και διασκεδάστε μαζί του. Υπάρχουν ώρες για διάβασμα, ώρες για εκτόνωση και ώρες για ξεκούραση.
– Επικοινωνήστε ουσιαστικά μαζί του. Παρακολουθείτε διακριτικά το παιδί σας. Θέλει να νιώθει ότι το αγαπάτε, το προσέχετε και δεν αδιαφορείτε για την τύχη του. Έχει ανάγκη να ξέρει ότι είστε διαθέσιμοι, σε περίπτωση που σας χρειαστεί.
– Ικανοποιήστε τις προσωπικές σας ανάγκες ? έξω από τις εξετάσεις- έτσι θα καταφέρετε να είστε δίπλα του και όχι επάνω του.
– Συνεχίστε να ασχολείστε με τις δραστηριότητές σας, κάντε εξόδους από το σπίτι. Το παιδί μ? αυτό τον τρόπο αισθάνεται ότι το εμπιστεύεστε.
– Λειτουργήστε ως κυματοθραύστης του μεγάλου άγχους του παιδιού σας και όχι ως διακινητής.
– Μπορείτε να είστε το «κλειδί» της επιτυχίας του παιδιού σας.
ΟΧΙ
– Μη λέτε διαρκώς «Διάβασε!».
Η μάθηση είναι μια διαδικασία ελεγχόμενη. Δεν μπορεί το παιδί να διαβάζει συνεχώς 15 ώρες τη μέρα.
– Μην εμφανίζετε την αποτυχία στις εξετάσεις ως το μελανότερο σημείο στη ζωή του. Μην πείτε ποτέ: «Αν δεν γράψεις, μην τολμήσεις να γυρίσεις σπίτι!».
Μια συγκινησιακή φόρτιση το φτάνει μερικές φορές σε ακραίες καταστάσεις. Σκεφτείτε πόσο σημαντική είναι η ζωή του παιδιού σας!
– Μην το ξυπνάτε πολύ νωρίς και του γκρινιάζετε ότι αργεί να πλυθεί ή να φάει. Δεν το βοηθάτε να ξεκινήσει καλά τη μέρα του και του δημιουργείτε εκνευρισμό, άγχος και απογοήτευση.
– Μη δημιουργείτε τύψεις και φόβο λέγοντας ότι θα αρρωστήσετε αν αποτύχει. Να ξέρει πως ό, τι κάνει, το κάνει για τον εαυτό του.
– Μην το συγκρίνετε με τα αδέρφια του ή με κάποιους φίλους.
– Μην του φέρεστε σκληρά δήθεν για να δυναμώσει.
– Μη μιλάτε για τις επιδόσεις του την αγωνία του σε άλλους. Αποφύγετε όταν γυρίζει από τις εξετάσεις να παίρνετε τηλέφωνο σε φίλους και συγγενείς λέγοντας: «Τα πήγαμε έτσι κι έτσι» ή «Δεν τα πήγαμε καλά». Το παιδί δεν θέλει να το εκθέτετε. Αν δεν πήγε καλά κάποια φορά, δε σημαίνει ότι έχασε το παιχνίδι.
– Μην αγνοείτε τα λάθη του. Αν παραμελεί το διάβασμα, βοηθήστε το, με καλό τρόπο να το συνειδητοποιήσει και να αλλάξει τακτική.